Op woensdag 3 mei kwamen we aan in Santiago de Compostela en dat was het einde van onze fietstocht. Toen we op 1 februari thuis vertrokken hadden we een periode van zeven maanden gepland om door Europa te gaan fietsen en de ambities waren hoog. De bedoeling was om van Nederland naar Portugal te fietsen en daar een voornamelijk offroad traject te gaan rijden richting de Noordkaap. Onderweg veranderde het plan regelmatig, naar gelang de zwaarte van de route kwamen we erachter dat we het anders moesten doen en gingen we het meer per dag of per week bekijken. Dat was een belangrijke les in loslaten, meegaan in de stroom en dagelijks kijken wat er op je pad komt. Toen begin april duidelijk werd dat Arjen meer werkgerelateerde verplichtingen kreeg besloten we om de route opnieuw aan te passen en de kortste weg naar Santiago te gaan rijden. Jammer natuurlijk, maar ook een keuze die weer ruimte gaf voor nieuwe plannen voor de toekomst. Inmiddels zijn we ruim een maand thuis en maken we de balans op van de afgelopen periode.
Na de eerste periode van opruimen, klussen in huis, vrienden en familie bezoek en thuis weer wennen wordt het nu tijd voor het serieuze werk. Onderweg hebben we het er veel over gehad: wat zullen we gaan doen, waar gaan we werken, waar gaan we wonen? Als je onderweg bent kun je je leven beter overzien en alles van een afstandje bekijken. Tijdens het fietsen kom je op nieuwe ideeën en de ontmoetingen met andere mensen hebben hier ook zeker aan bijgedragen. Zo stond de afgelopen week in het teken van werken en nieuwe kansen voor ons allebei. Arjen is begonnen als monteur bij de fietsenmaker, een hele carrièreswitch. Het is iets dat goed past bij zijn interesse om aan fietsen te knutselen wat hij onderweg tijdens onze tochten natuurlijk ook altijd doet! Zelf had ik een paar solliciatiegesprekken: bij de kinderopvang van baby's en peuters en bij een zorgboerderij voor mensen met dementie. Heel uiteenlopende doelgroepen en ook twee heel verschillende locaties. Het wordt de komende tijd afwachten welke kant het op zal gaan, het begeleiden van het begin van het leven of meelopen met het laatste stukje......
In de yogafilosofie ben ik bezig met het woord Vairagya, ongehechtheid, beschreven in sutra 1.12 tot en met 1.15. Het heeft alles te maken met het proces van de afgelopen jaren, het loslaten van dingen waar ik aan gehecht ben zodat er ruimte komt voor iets nieuws. In coronatijd kon ik hier goed mee oefenen bij het loslaten van de Praktijk die ik in 15 jaar had opgebouwd, gelukkig kon ik doorgaan met de Yogaschool op een andere locatie en dat heeft ook weer veel mooie nieuwe dingen opgeleverd, zoals het werken in de Ekoshop dat ik nog steeds met veel plezier erbij doe. Vairagya speelt een belangrijk rol bij het beheersen van de Citta Vrttis, de wervelingen in je hoofd. Deze week had ik een gesprek met één van de kinderen over de interne dialoog die je in je hoofd met jezelf voert, het herkennen hiervan is de eerste stap op de weg van meditatie. Veel yogaleerlingen denken dat de yogajuf een toverstafje heeft om hun hoofd leeg te maken, ze zwaait ermee in het rond en de knop gaat om zodat het stil wordt van binnen. Ik heb dat toverstafje niet en wil ook niet de verantwoordelijkheid nemen voor het groeiproces van iemand anders, dat kun je namelijk alleen zelf. Ik kan je natuurlijk wel wat trucjes leren en handvaten geven, want dat is wel een onderdeel van mijn taak als yogajuf en opleider. De eerste tip die ik je daarbij zal geven is: je kunt je gedachten niet stopzetten, je kunt alleen maar leren om ze te laten gaan. En dat heeft natuurlijk weer alles te maken met concentratie, de stap in de yogafilosofie die voorafgaat aan meditatie.
Dus hoe ga je beginnen met mediteren? Door kleine stappen te nemen en die eventueel uit te breiden, je maakt het een onderdeel van je dagelijkse leven. Ik ga het je uitleggen in vier stappen:
Stap 1: Mediteren kun je leren, maar bouw het rustig op, begin met de twee minuten meditatie
Stap 2: Mediteren hoef je niet te doen op een meditatiekussen in een stille ruimte, het kan overal.
Stap 3: Mediteren in de natuur heeft een helend en kalmerend effect op onze zintuigen en onze ziel.
Stap 4: Mediteren geeft een heldere geest, het stimuleert je spiritualiteit en heeft bovendien een positief effect op je gezondheid en nachtrust.
Als voorproefje op het boek dat in de maak is met meditaties over de natuur geef ik je hierbij een korte mediatie waar je alvast mee kunt beginnen:
Zoek een plekje waar je rustig kunt zitten, in de natuur of gewoon in je eigen tuin.
Voel of je ontspannen zit of ligt en neem de tijd om de omgeving in je op te nemen.
Wees aanwezig in je lichaam en voel de kleinste details, tinteling, sensaties, misschien pijn of ongemak maar geef er geen oordeel over.
Sluit dan je ogen zodat je nog beter kunt voelen wat je binnenin ervaart, hoe is je adem?
Adem rustig in vijf tellen uit, 1,2,3,4,5 daarna in vier tellen weer in 1,2,3,4..
Blijf dit een aantal keren herhalen zonder dat je in gedachten afdwaalt.
Neem een korte pauze na de uitademing en ook na de inademing, maar forceer het niet en maak je uitademing lang.
Visualiseer in je hoofd een pioenroos, deze wordt ook wel de doornloze roos genoemd.
Symbolisch wordt de bloem gezien als geluk zonder dat er offers voor worden gebracht.
De prachtige bloemen zijn rood, roze of wit, welke kleur komt bij jou naar boven?
De kleur rood staat voor liefde en verbinding met anderen.
De kleur roze voor groei en contact met je ziel, de witte roos staat voor reinheid en puurheid.
Denk er niet over na, maar laat het beeld van die prachtige roos zonder doorns bij je binnenkomen,
je voelt de harmonie en de tederheid van de zachte blaadjes.
Open dan rustig je ogen en kijk om je heen, voel je dat je blik zachter is geworden?
Ik wens je een fijne week en ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met meditatie, laat je het weten via social media of een persoonlijk bericht?